Emmelie-Scholtens-Desperado-STUT18L69336

We kunnen weer de ring in, maar nog geen wedstrijden rijden

Wel proefjes beoordelen, maar geen wedstrijdelement

Het lijkt erop dat de Corona crisis over het hoogtepunt is. Onze regering heeft een aantal versoepelingen aangekondigd. Dat heeft (positieve) gevolgen voor de uitoefening van de paardensport.

De afgelopen maanden was het alleen mogelijk om 'digitaal' een proefje te rijden. Het was tijdelijk mogelijk om een video ter beoordeling voor te leggen aan een official van de KNHS. Hoewel het beter is dan niets, is het niet het echte werk. En met het echte werk bedoelen we een proef die beoordeeld wordt door een jury.

Proefjes met jury kunnen weer

Vanaf 1 juni 2020 zullen de maatregelen op accommodaties een stuk versoepeld worden. Zo is het weer mogelijk om een proefje te rijden en beoordeeld te worden door een jury die ter plekke aanwezig is. 

Proef rijden tijdens Corona

Het is belangrijk om aan te geven dat wedstrijden nog niet toegestaan zijn. Deze zijn nog steeds tot 1 september niet mogelijk. Er zal dus niet gereden worden om een klassement en een prijs. Wel kun je je proef laten beoordelen en de eventuele winstpunten laten registreren.

De KNHS zegt op zijn blog dat deze 'beoordelings- en meetmomenten' het educatieve karakter en de uitoefening van de sport bevorderen. Door het rijden van de proef en de beoordeling kan een combinatie zien en ervaren hoe ver ze staan in hun training en opleiding net als bij een wedstrijd.

Veel, heel veel regels  

Dat is goed nieuws, maar er zijn heel veel regels opgesteld waaraan een accommodatie moet voldoen voor het een dergelijk 'beoordelings- en meetmoment' mag organiseren. Deze regels zijn samengevat in een document welke je hier kan vinden.

Dit 7 pagina's tellende document geeft iedereen de richtlijnen waaraan ze zich moeten houden. Daaruit blijkt al heel snel dat het voor veel verenigingen een helse taak zal worden om een 'beoordelings- en meetmoment' te organiseren met deelnemers van buitenaf.

Zo moet er niet alleen 1,5 meter afstand gehouden worden tussen personen maar zal er op de parkeerplaatsen ook minimaal 5 meter afstand moeten zijn tussen de auto's en trailers.

Daarnaast zullen er ook duidelijke looppaden gemaakt moeten worden met een looprichting. Er mag ook geen publiek komen kijken en mogen er afgezien van een groom geen andere mensen mee komen.

Ook zullen in de dressuur de twee proeven achter elkaar gereden worden. Na het verrijden van de proeven zal een deelnemer direct zijn paard moeten inladen en het terrein moeten verlaten.

Wel onderling

Het zal voor de gemiddelde stal en vereniging alleen mogelijk zijn om een dergelijk evenement te organiseren met deelnemers van de eigen stal. Een evenement met deelnemers van buitenaf zal voorlopig alleen nog maar voor de locaties met genoeg ruimte en middelen mogelijk zijn.

Hier kun je het nieuws volgen op de site van de KNHS

 

Terug naar blog