Blog_500_3

Wat is Welltex en wat doet het voor mens en paard?

Wat is Welltex®.

Welltex® is een garen van de materialen polyester (PE) of polypropyleen (PP). In deze garen zijn mineralen verwerkt die ook in klei en groene leem voorkomen. Misschien heb je het zelf wel eens gebruikt want veel dames, maar ook heren nemen wel eens een gezichtsmasker met klei erin verwerkt.

Bekijk hier alle producten van Back On Track met Welltex.

 

Hoe wordt klei en leem gebruikt in de paardensport?

In de paardensport smeert men regelmatig klei en leem op de benen van een paard. Dit doet men om de doorbloeding te bevorderen, te koelen of te verwarmen, vocht te reduceren en herstel te bevorderen.

Deze mensen kunnen ook Back on Track producten gebruiken. De producten van Back on Track en klei of leem werken identiek. Ook de producten van Back on Track reflecteren de infrarode warmte. Alleen is Back on Track makkelijker in het gebruik. De producten zijn gemakkelijk wasbaar en kunnen oneindig gebruikt worden.

Bekijk hier alle producten van Back On Track met Welltex.

 

 

Warmte

Een deel van alle warmte die wij als mens uitstralen is infrarode warmte en deze soort warmte komen we in het dagelijks leven heel vaak tegen. Bijvoorbeeld een lamp die in het donker die aanspringt als we dichtbij komen reageert er op. Ook de afstandsbediening van de TV en de infrarode sauna zit er vol mee. Omdat we infrarode warmte zelf niet voelen is het beter om van infrarode energie te spreken.

De werking van Welltex

Het lichaam heeft een gemiddelde temperatuur. Hebben we teveel warmte dan stralen we dat teveel uit. Als deze warmte gereflecteerd wordt ‘denkt’ het lichaam dat de koeling niet goed werkt. Als reactie zorgt het lichaam dat de aderen zich verwijden en dat de doorbloeding verbetert.

 

Verbeterde doorbloeding

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat infrarode energie door de lichaamscellen wordt geabsorbeerd (3). De cellen sturen een signaal naar de hersenen dat de warmte in de cel omhoog gaat. Hierdoor verwijden de bloedvaten zich. Niet alleen in de huid maar ook in de dieper gelegen weefsels. Hierdoor worden niet alleen de oppervlakkige bloedvaten bereikt maar ook die in de spieren en rond de gewrichten. Een betere doorbloeding zorgt voor aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen en voor een betere vochthuishouding.

 

Warme of koude handen en voeten of te hete pezen?

Vergelijk ons lichaam maar eens met een woning. In deze woonkamer is het 20°C. In de slaapkamer is de temperatuur lager. Als we in de slaapkamer de doorstroming bevorderen door de verwarming open te draaien, wordt het daar ook warm.

Kijken we naar ons lichaam dan zit de warmte in het lichaam, maar door een mindere doorbloeding in de haarvaten in de handen en voeten voelen deze koud aan. Door een verbeterde doorstroming bereikt de warmte nu ook de handen en voeten.

Indien we warme handen hebben, warmer dan de rest van het lichaam, zal een betere doorbloeding verkoelend werken.

Mensen in de paardensport die bang zijn dat de pezen onder een peesbeschermer te heet worden kunnen om deze reden de Back on Track beschermers kiezen.

 

Ontstekingsremmend

De verhoogde bloedcirculatie in de weefsels lossen spanningen op in de spieren en versterken het lichaamseigen vermogen om ontstekingen op te lossen (1) en schade te herstellen. Daardoor worden de Back on Track producten vaak gebruikt bij problemen waar ontstekingen een deel van zijn.

 

Bekijk hier alle producten van Back On Track met Welltex.

 

Minder pijn

Uit hetzelfde onderzoek (2) werd een vermindering van de pijn aangetoond. Mensen en dieren met chronische pijn kunnen verlichting vinden tijdens en na het dragen van Back on Track producten.

 

Sneller herstel

Bij een wetenschappelijk onderzoek naar het genezen van wonden (4) zag men een sneller herstel onder invloed van infrarode energie. Niet alleen een wond is sneller genezen maar ook trainingsschade aan de spieren in de vorm van haarscheurtjes (spierpijn) is sneller hersteld.

 

Hoe kun je Welltex gebruiken?

Back on Track met Welltex® kun je preventief gebruiken bij de voorbereiding, tijdens en na de arbeid. Het versnelt de warming up, helpt bij de arbeid en ondersteunt het herstel. Minimaal een half uur voor en na de arbeid gebruiken geeft al resultaat. Opbouw naar 24 uur dragen is geen probleem.

De gebruikte bronnen: 

Bron 1: Biological effects of melt spinning fabrics composed of 1% bioceramic materal door Department of Diagnostic Radiology, Taipei Medical University Hospital, Taiwan

Bron 2: Timothy Browstone: Proefschrift: The effects of Back on Track rugs on equine locomotion. University of Reading, Deparment of Agriculture, England

Bron 3: NIH Public Acces, published in final edited form as: Photonics Lasers Med. 2012 November: Far infrared radiation: its biological effects and medical applications

Bron 4: Promotive Effects of Far-Infrared Ray on Full-Thickness Skin Wound Healing. Hideyoshi Toyokawa, Yoichi Matsui, Junya Uhara,  Hideto Tsuchiya, Shigeru TeshimaHideki Nakanishi, A-Hon Kwon, Yoshihiko Azuma, Tesuo Nagaoka, Takafumi Ogawa and Yasuo Kamiyama First Department of Surgery and Regeneration Research Center for Intractable Diseases, KansaiMedical University, Osaka, Japan.

Terug naar blog