Vliegen paarden

Waarom paarden niet van vliegen houden en vliegen wel van paarden

Waar komen die vliegen opeens vandaan?

De hele herfst en winter zie je ze (bijna) niet en na een paar dagen goed weer in het voorjaar zie je ze opeens overal. Vliegen houden niet van de kou en daarom overwinteren ze. Wanneer de temperaturen oplopen en het zonnetje weer gaat schijnen worden ze opeens weer actief.

Vliegen houden van paarden

Waarom houden vliegen zoveel van paarden?

Vliegen houden natuurlijk niet alleen van paarden maar ook van koeien en dergelijke maar daar rij je niet op :). Paarden hebben veel last van vliegen, op het lijf maar ook vaak bij de ogen.

Bepaalde soorten vliegen houden heel erg van de eiwitten die in het vocht zitten van de ogen van het paard. Doordat de vliegen rondom het oog zitten wordt er nog meer vocht aangemaakt en hebben de vliegen nog meer te eten! Het kan zelfs zo ver gaan dat de ogen ontstoken raken.

Daarnaast leggen de verschillende soorten vliegen hun eitjes heel graag in vochtige en donkere ruimtes met veel mest. Een paardenstal is dus een uitstekende broed-en kraamkamer voor de vlieg. Het is om die reden ook ontzettend belangrijk dat je je stal regelmatig goed schoonmaakt.

Hoe kan ik mijn paard tegen de vliegen beschermen?

Een paard kan zelf heel veel doen tegen de overlast van vliegen door met zijn staart te zwaaien en te schudden met zijn hoofd. Staan er meerdere paarden bij elkaar dan zie je ze elkaar ook vaak opzoeken zodat ze profijt hebben van het slaan van elkaars staart.

Vliegenmasker voor paard

Natuurlijk kunnen en moeten we onze vriend(en)(innen) helpen tegen deze vervelende overlast. Dat kan door ze te voorzien van een vliegenmasker en/of vliegendeken. Deze zijn er in verschillende soorten, welke het beste geschikt is voor jouw paard kun je hier lezen.

Naast een vliegenmasker of deken kun je ook gebruik maken van een vliegenspray. Deze houdt het lichaam vrij van insecten omdat vliegen en muggen niet houden van de geur die van de spray af komt.

Voor vliegensprays klik hier.

 

Terug naar blog