Blog_500_2

Alles wat je moet weten over je veiligheidshelm

In onze shop vindt je een groot aanbod van caps oftewel veiligheidshelmen. Je draagt deze in de eerste plaats voor de bescherming van hoofd tijdens het paardrijden, daarbij staat het ook nog erg leuk!

Veel accommodaties hebben gelukkig het veiligheidscertificaat van Stichting Veilige Paardensport, op deze accommodaties is het verplicht een goedgekeurde cap te dragen als je op een paard zit of wanneer je tijdens het mennen oefent met snelheid.

Veiliheidshelm

Een goedgekeurde cap, waar moet deze eigenlijk aan voldoen? En hoe zorg je dat deze goed past?

Er is een Europese richtlijn waar een cap aan moet voldoen, de 89/686/EEG richtlijn. Alle caps die in Europa worden verkocht moeten op het gebied van veiligheid aan deze richtlijn voldoen, dat is vastgelegd. Fabrikanten kunnen aantonen dat ze aan deze richtlijn voldoen door middel van een aantal normen.

NORM

De bekendste norm is VG1 01.040 2014-12, beter bekend als de VG-1 norm. Caps die geproduceerd zijn tot eind 2014, moeten voldoen aan de norm EN1384:2012. Deze norm is tijdelijk vervangen door de VG1. Voor de VG1-norm moeten caps een zwaardere test doorstaan op sterkte van de riempjes en sluitingen, weerstand, stabiliteit en natuurlijk schokabsorptie. Uiteindelijk wordt de VG1 weer vervangen door een nieuwe EN1384-norm. Caps die gemaakt zijn vóór eind 2014 (de productiedatum moet in je cap staan) en voldoen aan de norm EN1384:2012 zijn nog steeds veilig. Je mag daar dus gewoon mee rijden.

PASSEN

Behalve dat je cap voldoet aan de juist normering moet hij natuurlijk ook goed passen. Je wilt zeker weten dat je de veiligste cap voor jouw hoofd aanschaft,  zoek daarom je cap zorgvuldig uit en pas diverse maten en modellen. 

Begin met het meten van de omtrek van je hoofd met een meetlint zo’n 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen, hiermee bepaal je je capmaat (het aantal centimeters is je capmaat).

Let er op dat je cap niet te strak of te los  zit, hij moet mooi aansluiten om je hoofd. Pas  bij een cap met een draaisysteem op de wijdste stand. Wanneer je cap dan goed is, heb je de goede maat. Te los of te strak? Probeer dan een andere maat of een ander model. Maak vervolgens de riempjes op maat en draai het draaisysteem vast.

TESTEN

Schud met je hoofd, beweeg hem met je handen op en neer, loop ermee rond. Wanneer je de kinriem losmaakt  en je hoofd ondersteboven houdt moet hij goed blijven zitten. Uiteraard mag je geen hoofdpijn krijgen van je cap. Met het draaisysteem kun je enige speling oplossen maar de cap moet altijd goed aansluiten.

Let op dat je je haar bij het passen op dezelfde manier draagt als wanneer je rijdt.  De rand van de cap moet dan ongeveer twee vingerbreedtes boven de wenkbrauwen zitten en de cap hoort recht op je hoofd te staan. Wanneer de cap teveel naar achteren zakt kan deze nekletsel veroorzaken bij een val.

WANNEER EEN NIEUWE?

Veel fabrikanten raden aan om ongeveer iedere vijf jaar een nieuwe cap aan te schaffen. Ook na een val is het belangrijk om je cap te vervangen. Er kunnen onzichtbare beschadigingen zijn ontstaan die de veiligheid niet ten goede komen. Tot slot is het belangrijk om je cap schoon, droog en op een geventileerde plek te bewaren en alleen schoon te maken volgens de instructies van de fabrikant.

Alle veiligheidshelmen in onze shop voldoen aan de gestelde eisen en normen.

We hebben veel verschillende modellen en kleuren, van basis kleuren tot bling-bling, kortom voor elk wat wils.

Bron

 

Terug naar blog