cropped-110622555_ABFweb

Help, mijn paard hoest!

Droog kuchje of heftige hoestbui?

Een droog kuchje bij het rijden of juist heftige hoestbuien op stal? Hoesten is een symptoom dat veel verschijningsvormen kent. Hoesten is een afweerreflex dat wordt opgewekt in de bronchiën, luchtpijp, het strottenhoofd of de keel. Het kan verband hebben met overmatig slijm in de luchtwegen dat eruit gewerkt moet worden door de trilharen, schade door een ontsteking, maar ook getriggerd worden door een allergische reactie. Hoe dan ook is hoesten iets dat altijd verder onderzocht moet worden.

Welke soorten hoest?

* Het "ik ben buiten" hoestje wanneer je met je paard buiten komt op een koude dag en aan het werk gaat. Koude lucht stroomt langs de hoestreceptoren en geeft de longen een prikkel om te hoesten. Of als je paard een kort kuchje heeft wanneer je losrijdt. Voor dit soort hoestjes hoef je de dierenarts niet te bellen.

* Het "najaarshoestje" doordat in het najaar en in de winter meer virussen rond gaan op stal. Dit kan een paar dagen duren, rustige beweging in de buitenlucht kan helpen het slijm kwijt te raken maar bij twijfel kun je even de dierenarts bellen.

* Voortdurend hoesten tijdens inspanning moet uiteraard onderzocht worden door je dierenarts. Door het spoelen van de longblaasjes kan er bepaald worden of er sprake is van irritatie van de longen of van een allergie.

dierenarts

Gevoelig en/of allergie?

Veel paarden zijn gevoelig voor stof en andere deeltjes in de lucht. Dit kan milde hoestverschijnselen geven maar in ernstige gevallen ook dampigheid oftewel equine asthma, een ontstekingsreactie van de de luchtwegen die de slijmvliezen opzet. Door chronisch hoesten kunnen de spieren in de luchtwegen dikker worden waardoor er minder ruimte is voor lucht. Longblaasjes kunnen dan uitrekken en de longen kunnen beschadigen.

Interessant weetje is dat paarden ook allergisch kunnen zijn voor vogels. Die gezellige duif bovenin de box van jouw paard kan dus hoestklachten veroorzaken. Sommige paarden zijn zelfs allergisch voor vers gras, deze paarden moeten juist op stal.

Stalmanagement

De omgeving van het paard is erg belangrijk. Wat is de bodembedekking, waar is het hooi en stro opgeslagen, wat is de temperatuur en de luchtvochtigheid op stal? Wordt er goed geventileerd, hoe is de afvoer van ammoniak geregeld? Staat het paard op stal tijden het uitmesten en opstrooien? De gang natmaken voordat je gaat vegen en de rijbak extra sproeien bij droog weer wil ook helpen. Kuil is minder stoffig dan hooi, hooi kun je natmaken of stomen.

Behoud van gezonde luchtwegen

Behalve door te zorgen voor een goed stalmanagement heeft Horse & Protect een aantal aanvullende diervoeders en supplementen in het assortiment die helpen bij het behoud van gezonde luchtwegen van je paard.

Van het merk Sectolin hebben we Montana Bronchiaal Kruiden, Fenegriek en Feneknofmix in het assortiment ter ondersteuning van de algemene weerstand en gezonde luchtwegen.

montana

Sinds kort hebben we ook Höveler aan ons assortiment toegevoegd. Ter ondersteuning van het gehele ademhalingsstelsel kan Herbs Broncho-Fit gebruikt worden, bij hoest- en ademhalingsproblemen Equinova Broncosecrin Powder of Equinova Broncosecrin Liquid. Ook de Original Kruidenmuesli helpt de lichaamseigen afweerfunctie te versterken en de slijmvliezen in de luchtwegen te ondersteunen. 

broncho fit

Uiteraard blijft de gouden regel: raadpleeg bij twijfel je dierenarts! Horse & Protect verkoopt geen geneesmiddelen maar producten ter ondersteuning van de weerstand en het ademhalingsstelsel van je paard.

 

Bron foto header. 

 

Terug naar blog