De botstructuren van een paardenbeen worden verbonden door ligamenten en de pezen in het been verbinden de spieren aan het bot. De buigpees en de oppervlakkige buiger zijn de grootste pezen in het onderbeen, die enkel worden beschermd door een dun laagje huid. Graag vertellen we meer over de benen van je paard en hoe jij de juiste beenbescherming vindt.
Er zijn verschillende factoren die het risico op been- of peesblessures kunnen vergroten. Enkele voorbeelden hiervan zijn verkeerd hoefbeslag, een slechte bodem of overbelasting. Een trauma van buitenaf is het grootste risico zoals een paard dat zichzelf aantikt bijvoorbeeld.
Waarom beenbescherming?
Binnen de pees liggen maar heel weinig bloedvaten. Hierdoor krijgt de pees maar beperkte voedingsstoffen toegevoerd en is ook de afvoer van afvalstoffen beperkt. Een peesblessure is een scheur in de pees. Kleine scheurtjes die ontstaan herstellen vaak zelf, maar gebeurt dit te vaak en te veel, dan ontstaat er een ontsteking in de pees. Daarnaast heb je ook de acute vorm van een peesontsteking, veroorzaakt door een val, trap of acute overrekking. Door de slechte doorbloeding duurt het herstel van een peesblessure vaak lang.
Juiste beschermers kiezen
De juiste beenbescherming is voor ieder paard verschillend. Veel mensen rijden met peesbeschermers en sommige met bandages. Tegenwoordig rijden ook veel ruiters met zachte beenbeschermers, of ook wel flextrainers. Om de juiste beenbescherming voor jouw paard te bepalen geven wij je enkele tips.
Peesbeschermers zijn bedoeld om de voorbenen te beschermen. Sommige paarden strijken hun benen langs elkaar tijdens het rijden of tikken met hun achterbenen hun voorbenen aan. Dit kan, vooral wanneer een paard ijzers heeft, ernstige blessures veroorzaken. Bij het aanschaffen van peesbeschermers is het belangrijk dat je de juiste maat koopt. Peesbeschermers dienen niet te lang te zijn omdat anders de flexibiliteit van het been wordt beperkt. Ze horen goed aan te sluiten rondom de kogel en de sluitingen mogen niet te strak of te los zitten.
Flexibele beenbeschermers zijn fijn voor paarden die plekjes krijgen van normale peesbeschermers. Bijvoorbeeld bij paarden met een klein schieffeltje, of waarbij de haren snel wegschuren. Echter worden deze beschermers veelal gebruikt omdat mensen het er mooi uit vinden zien. Deze beschermers zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en kunnen vaak afgestemd worden bij de rest van een outfit. Wel is het belangrijk om te onthouden dat deze beschermers niet zijn gemaakt voor paarden die strijken of zichzelf aantikken. Wanneer je paard dit wel doet is de kans op beschadigingen aan je beschermers groot.
Oververhitting
Een veel gehoord nadeel over het gebruik van beenbeschermers is dat het slecht is voor de paardenbenen. Dit komt omdat de pezen onder beschermers erg warm kunnen worden. Deze warmte brengt schade aan de spiercellen toe. Bij langdurig te veel warmte van de pezen en spieren herstellen ze niet meer, waardoor je kans hebt op blessures. De bescherming heeft dan een averechts effect. Daarom is het niet alleen belangrijk dat je beenbeschermers goed beschermer en aansluiten, maar dat ze ook voldoende ventilatie hebben. Natuurlijke ventilatie blijft natuurlijk de beste methode voor het koelen van pezen en spieren. Daarom is het het beste om na het rijden, direct de peesbeschermers af doen zodat de benen al kunnen koelen.
Om schade door warmte te voorkomen raden wij aan om altijd te zorgen voor lichtgewicht beenbeschermers die goed geventileerd zijn. De Derby Projump is een eenvoudige peesbeschermer met een buitenlaag van PU materiaal en een voering van 3D mesh materiaal. Dit materiaal is zeer sterk en licht flexibel. Ook is de beschermer lichtgewicht en voorzien van ventilatie.
De Snug boot pro.Heeft een schaal van hetzelfde materiaal als de Derby Projump. Daarnaast is de beschermer volledig geventileerd op de pees zodat de kans op oververhitting wordt beperkt. De 3D mesh voering zorgt ook weer voor minder warmte en omsluit de kogel als extra bescherming.
Ook zachte beenbeschermers zijn er in geventileerde uitvoeringen zoals bijvoorbeeld de Mesh Brushing Boot die compleet bestaat uit 3D Mesh materiaal met een door PU verstevigde binnenzijde.
Voorkomen is beter dan genezen
Een pees- of beenbeschermer kan niet alle risico’s tegen gaan. Het is daarom belangrijk om je paard altijd goed in de gaten te houden en bewust met je trainingen om te gaan. Twijfel je? Raadpleeg dan altijd een dierenarts.
JRS is een internationale groothandel van diverse hoogwaardige ruitersportmerken in de Benelux. De paardensport ontwikkelt snel en JRS wil deze veranderingen stimuleren. Ze creëert daarom als kenniscentrum en bewaker van kwaliteit een sterke verbinding tussen de fabrikant en de ruitersportzaak. Voor meer informatie kijk je op www.jrsport.nl