Banner Bp

Een bodyprotector, wat, hoe en waarom? - deel 1

Bodyprotector

Een bodyprotector ziet eruit als een bodywarmer en is gemaakt van beschermende foam. Dus een veiligheidsvest om belangrijke delen in je lijf (hart, longen, ribben en rug) te beschermen wanneer je bijvoorbeeld van je paard valt, je paard op je staat of schopt.

Het beschermende foam verdeelt de de impact van de val of schop over een grote vlak waardoor de kans op blessures kleiner is, zorg er daarom wel voor dat de pasvorm goed is en de bodyprotector goed aansluit aan je lijf.

Uiteraard kun je met het dragen van een bodyprotector nooit alle letsel voorkomen of uitsluiten maar je maakt wel het paardrijden een stukje veiliger!

Hoe ziet een bodyprotector er nou precies uit en hoe werkt het?

Om beginnen de schouderbeschermers, deze beschermen je sleutelbeen, schouder en een deel van je bovenarm. Een level 3 schouderbeschermer vermindert het risico op een gebroken sleutelbeen met 80%.

Dan de materialen, de buitenzijde bestaat uit verschillende sterke en goed schoon te houden stoffen, de binnenzijde is meestal een luchtige geperforeerde stof die goed ademt.

Het tussenmateriaal is gemaakt uit een aantal lagen beschermende memoryfoam wat meestal warmtegevoelig is en daarom door je eigen lichaamswarmte zachter wordt en naar je lichaam vormt. Door kleine gaatjes in het foam wordt deze wat flexibeler, lichter en luchtiger. De wat lichtere bodyprotectors voelen vaak wat harder aan, bij het dragen wordt het materiaal wel wat zachter terwijl de zwaardere exemplaren vaker wat zachter aanvoelen.

Backprotector van Harry's Horse

Bijna alle foam in de huidige bodyprotectors past zich aan je lichaamswarmte aan en zodoende voelen ze tegenwoordig allemaal even hard/zacht aan. Tenslotte de sluiting, dit is een rits of een sluiting door middel van klitteband, beide even veilig.

Volgende keer vertellen we je meer over de verplichte keurmerken van een bodyprotector.

 

Bron: Mijn bodyprotector

Terug naar blog