Tweede-foto-1024x683

5 manieren om de benen van je paard te koelen

We weten allemaal dat koelen van de benen van je paard goed is. Bij dikke benen, na inspanning en bij blessures. Laten we eerst eens kijken wat er gebeurt in het paardenbeen tijdens het koelen en waarom dat zo nuttig is. Als reactie op het koelen trekken de weefsels in het paardenbeen enigszins samen. Hierdoor wordt overtollig vocht en afvalstoffen sneller afgedreven.

Er zijn een aantal manieren om te koelen, Horse and Protect zet er 5 voor je op een rij.

1. Koelen met water

Minimaal 20 minuten voor het beste resultaat dus nogal een langdurige klus. Beter nog zijn wisselbaden, dus afwisselend koud en warm water, bijvoorbeeld 3 minuten koud, 1 minuut warm enzovoorts. De afwisseling van warm en koud water stimuleert de bloedsomloop nog beter. Dit is ook handig voor gevoelige paarden die niet houden van een koude straal op hun benen.

koelen met water

2. Koelen met cooling-gel of groene klei

Cooling-gel ondersteunt bij het herstel van zwaarbelaste spieren en pezen na een intensieve training en werkt vrijwel direct na het opbrengen. De gel koelt, ontspant en stimuleert de doorbloeding en helpt bij stijve spieren na fysieke inspanning, bijvoorbeeld Grand National Cooling Gel of Sectolin Cooling Gel. Ook het gebruik van Vertargil Groene Klei is nuttig. Deze natuurlijke klei is aangevuld met mineralen, behalve dat dit reinigend en zuiverend werkt bevorderd het de doorbloeding.

3. Koelen met  Cooling Bandages.

Met deze bandages kun je de benen van je paard enkele uren koel houden. Het blauwe gedeelte maak je nat met koud water waarmee het koelproces wordt gestart, daarna de bandages met klittenbandsluiting eromheen doen. Horse and Protect verkoopt ze in een handige Cooling Bandages Kit.

cooling bandages

4. Koelen met Cold Water Boots.

Een bandage inclusief koud waterpacks, super handig om de benen te koelen na het werk. De unieke waterreactieve kristallen in de LeMieux  ProCool Therapy Cool Water Boot nemen water op, daarna met klittebandstraps om het paardenbeen bevestigen. Het omvat ook de kogel van je paard en kan gebruikt worden zolang je maar wilt door de Boot nat te houden met een slang of emmer.

5. Koelen met uitneembare coolpacks.

De coolpacks worden verwerkt in een bandage en kunnen op die manier eenvoudig om het been van je paard gedaan worden. De coolgel in de packs blijft zacht in de vriezer, de gaasvoering in de luxe bandage beschermt het been van je paard tegen bevriezing. Bij Horse and Protect kun je ze uiteraard ook vinden: de ProIce Freeze Therapy Boots van LeMieux (inclusief coolpacks) of de Cool Legs van Harry's Horse (exclusief coolpacks).

Afbeeldingen: Bit Magazine, Hoefslag.nl

Terug naar blog